Doprava zdarma od 3000 Kč

10 tipů, jak se stát lepším cyklistou

IMG-20200409-WA0006

 

Máte na to? Jistě. Získejte dobrý pocit ze své jízdy a obdiv od ostatních cyklistů. Osvojení našeho desatera prospěje začátečníkům i zkušeným bikerům.

 

Schválně… Kolik z bodů níže už praktikujete? :) Pokud všech deset, gratulujeme vám, jste opravdový mistr cyklistiky! Snad nás (tým Moolbike) ty statisíce odjetých kilometrů opravňují k udělení zmíněného titulu. Tak pojďme na to...

 

1. Dodržujte (dopravní) předpisy

Říkáte si, že to je přece jasné? Mělo by, ale hodně cyklistům není. Buďte ohleduplní k ostatním účastníkům provozu. Signalizuje paží. A ne, opravdu nejezděte do jednosměrek, nepodjíždějte auta zprava, vyhýbejte se chodníku. Rozumíme si, že?

 

2. Starejte se o své kolo

Ať máte kolo horské, trekové, silniční nebo jiné, udržujte ho v dobrém stavu. Čistý a namazaný bike pomaleji stárne, ale taky se vám na něm bude líp jezdit. Je fajn, když nikde nic nevrže, řazení jde přesně a můžete se na kolo na 100 % spolehnout.

Snímek obrazovky 2021-02-11 v 17.09.02 

 

3. Těšte se i na jízdu do kopce

Všechno je o hlavě, to vám řekne každý sportovec. Ten kopec nedáte? Špatně. Dáte ho! Vlastně je super, že si máknete. Síla v nohách se buduje právě v kopcích při zátěži. A co je nejlepší? Po kopci většinou přichází super pocit a sjezd! ;)

 IMG-20190926-WA0021

4. Naučte se řadit (včas)

Jestli nemáte vyloženě muzejní velociped, ušlapete všechno. Dnešní kola mají tolik převodových stupňů, že snad neexistuje terén, který byste nezdolali. Klíčové je řadit včas, a ne v plné zátěži. Hlavně se nebojte řadit (!), od toho přehazovačku máte.

 

5. Jezděte efektivně, neztrácejte energii

Razíte teorii, že jezdit stylem brzda plyn (šláp) je stylové? No když myslíte… Nicméně když pomineme, že příliš agresivní jízda může být nebezpečná, ztrácíte tím energii. Zbytečně nebrzděte, využívejte setrvačnost při najíždění do kopců atd.

 

6. Ovládněte balanc

Výuka rovnováhy neskončila tím, že vám rodiče odmontovali přídavná kolečka. Naučte se vyndat lahev z držáku za jízdy, balancovat na semaforech bez nutnosti dávat nohy z pedálů nebo jezdit bez řídítek, čímž na dlouhých cestách ulevíte zádům.

 

7. Mějte prsty na brzdách

Přesněji řečeno poblíž brzdových pák. Nikdy nevíte, kdy budete potřebovat zpomalit. Nastavte si uchycení pák tak, abyste na ně dosáhli jen ukazováčkem (případně i prostředníčkem) a zbytek prstů mohl držet řídítko. Využívejte přední i zadní brzdu.

2020-09-06-0035 (2) 

8. Vozte nářadí a lepení

Buďte nezávislí na cizí pomoci. Píchnutou duši nebo ohnutou přehazovačku můžete vyřešit snadno sami. Mějte s sebou pumpičku a malé nářadí s lepením, pár klíči a montpákami (na sundání pláště). Malá nepříjemnost vám vyjížďku nezkazí!

Snímek obrazovky 2021-02-11 v 17.08.13

 

9. Berte ohled na zbytek skupiny

Pokud zrovna se svou stájí netrénujete na závody, tak… Moment, vlastně i když ano. Vždy berte ohled na nejpomalejšího člena skupiny. Buďte empatičtí a zpomalte. Nebo se ujistěte, že mu vaše poodjetí nevadí. Vyjížďka nemá být pro nikoho trápení.

 

10. Šetřete gramy

Jednoduše se snažte své kolo udržovat co nejlehčí, protože každý gram se náležitě proveze. Odrazky a blikačka jsou povinnost. Cyklopočítač, podsedlová brašna, pumpička nebo malý zvonek jsou fajn. Nic víc standardně nepotřebujete.

Snímek obrazovky 2021-02-11 v 17.07.49

 

  

Napadá vás ještě něco důležitého? Co vás zajímá?

Napište nám na e-shop@moolbike.cz nebo na Facebook.

 

Tak ať vám to šlape! :)