Doprava zdarma od 3000 Kč

5 trendů v MTB pro rok 2023. S námi budete in!

Jste fanouškem horské cyklistiky a chcete mít styl? Uvažujete o novém biku? Zjistili jsme za vás, jaké jsou trendy v MTB v roce 2023. 

V Moolbiku se snažíme být světoví a vždycky o krok napřed před konkurencí, takže pečlivě sledujeme, co se kde šustne. Na jaké řazení právě přechází profíci a proč, jaké pláště si vehementně žádají zákazníci v zahraničí, co si právě zadali do výroby konstruktéři v českých cyklofabrikách… Prostě udržujeme si přehled. Pro vás. 

Následujících 5 trendů v oblasti horských kol jsme dali dohromady nejen díky úzké spolupráci s oblíbenými značkami kol, jako jsou Scott, Superior, Giant nebo Rozzo, ale potvrdil nám je i letošní největší český veletrh For Bikes. Tak pojďme na to.

 

1. Elektrokola – lehčí, hezčí a s větším dojezdem

Definitivně pryč jsou ty časy, kdy se mnozí na elektrokola dívali skrz prsty. V roce 2023 už to nejsou ty těžké biky, co se dlouze nabíjely a rychle vybíjely. A mnohem tišší jsou i hospodské plky, které tvrdily, že jsou to kola dobrá akorát tak pro důchodce a pro lenochy, kteří se nechtějí nadřít. Naopak dnes na elektrokolech jezdí i cyklisté odkojení na klasice.

E-biky totiž posouvají cyklistiku na novou úroveň. Jasně, občasným výletníkům pomůžou vyjet prudký kopec, ale nadšeným cyklistům otevírají nové možnosti. Najednou se za jednu vyjížďku dá ujet ne 50 kilometrů, ale klidně 100 kilometrů – a člověku přijde, že to snad ani není možné.

Zatímco dřív měla elektrokola akumulátory o kapacitě maximálně cca 500 Wh, a navíc jejich kvalita byla dosti pochybná, dnes je standardem přibližně 600 Wh. Elektrokola Rozzo v naší nabídce mají kapacitu baterie dokonce přes 700 Wh a pokud si kolo přepnete do EKO módu, těch 100 kilásků fakt ujedete, aniž by vám úplně došla šťáva.

Za vzrůstající prodeje elektrokol můžou zlepšující se akumulátory a motory, ale taky atraktivnější design. Díky novým technologiím jsou e-biky lehčí, obratnější, mají relativně tenké rámy a mnohdy je na letmý pohled nerozeznáte od běžného horského kola.

rozzo elektrokolo celoodpružené 

2. Nová kategorie downcountry?

O této kategorii už se trošku mluvilo loni, to je pravda, ale i letos se jedná o výrazný trend. Co vlastně „downcountry“ znamená? Je to označení pro kola, která kombinují vlastnosti cross country kol (XC) a downhillových kol (sjezdových). Správný downcountryový model by měl mít 29” kola, aby byl rychlý a dobře překonával nerovnosti, ale zároveň by měl disponovat rámem, který kombinuje závodní a sjezdovou geometrii.

Do jisté míry downcountry biky odpovídají kolům na traily, nicméně trailová kola mají blíže k downhillu. Downcountry je nový směr, jehož cílem je ukojit jezdecké touhy těch, kteří chtějí jezdit opravdu rychle v jakémkoliv terénu a kteří si chtějí i zadovádět při sjezdu.

Specifickou podkategorií downcountryových, trailových a sjezdových kol jsou kola typu „mullet“ – jde o stroje, kde přední kolo mívá 29” a zadní 27,5”, čímž je docíleno přesunutí těžiště směrem dozadu. Jedná se o výhodu pro sjezdy a překonávání překážek.

 

3. Elektronizace řazení a tlumení

Když přišlo Shimano kolem roku 2014 s elektronickým řazením XTR Di2, bylo kolem toho velké haló. Pořídilo si ho jenom několik nadšenců, a to i kvůli tomu, že ceny byly velmi vysoké. V průběhu let se ale elektronické přehazovačky staly mnohem dostupnějšími. SRAM představil v roce 2019 Eagle AXS a rivalita těchto dvou značek zase o něco zesílila.

V roce 2022 a 2023 zažívá elektronické řazení boom. Zkrátka pokrok nejde zastavit a cyklonadšenci potřebují zase něco nového. Dvojpřevodníky byly u MTB vytlačeny jednopřevodníky – jednoplacky už nikoho příliš nevzrušují, tak cyklisté hledají nové možnosti, jak upgradovat řazení. Zdá se, že elektrické přehazovačky je ta cesta.

Jejich výhodou je to, že jsou velmi přesné. Pokud zvolíte bezdrátovou přehazovačku, navíc vám odpadnou starosti s kabeláží a tu dnes na kole nikdo nechce (viz poslední trend). A ještě přidáme jednu tajnou informaci – Shimano už prý intenzivně pracuje na novém bezdrátovém řazení XTR!

Elektronizace je trendem taky v oblasti tlumení. Výhodou elektrického ovládání vidlice nebo tlumiče u celoodpruženého kola je přesnost chodu a rychlost nastavení. 

přehazovačka Shimano XTR Di2

 

4. Ultralehká dětská MTB kola

A co děti? Mají si kde hrát? Totiž šlapat? Cyklostezek a hřišť je spousta, takže prostor na ježdění by malí cyklisté měli. Ale víte, co trápí jejich rodiče? Je to hmotnost dětských kol!

Ještě nedávno byla dětská kola doslova noční můrou všech rodičů. Rámy se dělaly ocelové, takže kolo bylo sice malé, ale vážilo jako tank. Když se prcek rozhodl, že už jezdit nechce nebo když bylo potřeba kolo někam přenést, rodiče čekala pořádná makačka. Nicméně v posledních dvou letech si zákazníci oblíbili ultralehká dětská kola z odlehčeného hliníku a jsou ochotni si za ně i něco připlatit.

V roce 2023 už patří ultralehká kola k nejprodávanějším a dá se říci, že se z nich stal standard. Rodiče tak snadno čapnou do jedné ruky juniora, do druhé ultralehké kolo a můžou s obojím manipulovat jako by nic. 

Na prodejnách a Moolbike.cz najdete ultralehká dětská kola od renomované značky Woom, která měla svůj stánek i na For Bikes 2023. Věřte, že dětem se nová kola Woom budou líbit. I rodičům. :)kolo woom

 

5. Všudypřítomný minimalismus

Posledním trendem, který v MTB nejde přehlédnout, je všudypřítomný minimalismus. Můžeme tomu říkat minimalismus, čistota, uhlazenost… Prostě design kol se v průběhu let proměnil a výrobci se snaží sázet na jednoduchost.

S pestrobarevným kolem s mnoha polepy a se spoustou serepetiček už byste dnes moc parády neudělali. Modely horských kol Rozzo, Scott, Superior, Giant a dalších z kolekcí pro rok 2023 jsou čisté, mnohdy jednobarevné a pouze s decentním logem značky. Někdy je logo téměř neviditelné, aby vyniknul krásný lak a tvary rámu.

Minimalismus se promítá i do kabeláže. Lock-out vidlice na řídítkách – pryč, stačí přepínání ručně na vidlici nebo to výrobci řeší bezdrátově elektronicky. O tom samém jsme se bavili i v případě řazení. Pokud chcete klasické řazení, v roce 2023 vám pravděpodobně odpadne kabeláž od přesmykače, protože už se prodávají prakticky jen kola s jednopřevodníkem.

Pokud vám přece jen nějaké ty bovdeny na kole zůstaly, trendem je vést je skrze rám. Takové kolo působí nejen čistým dojmem, ale taky se doopravdy dobře myje. Zkrátka žádné zbytečné kabely, žádné zbytečné doplňky. Trendem jsou také řídítka s představcem jako jeden kus, čímž se opět zjednoduší stavba kola a sníží se jeho hmotnost. 

  

Takové jsou nejvýraznější trendy v horských kolech pro rok 2023. Sledujte nabídku kol na Moolbike.cz a buďte vždy in!