29.3. a 1.4. 2024 mají všechny naše pobočky zavřeno. E-shopové objednávky budeme odesílat 2.4. 2024. Děkujeme za pochopení.

5 jezdců WT, kteří přestoupili a v roce 2023 zazáří. Včetně Čecha Hirta!

Vybrali jsme 5 jezdců, kteří změnili stáj a u kterých je velmi pravděpodobné, že budou v průběhu sezóny zářit. Splní velká očekávání i Čech Jan Hirt ze stáje Soudal–QuickStep?

 

V roce 2023 čeká jezdce v rámci mužské UCI World Tour celkem 35 závodů. Prvním je 17. ledna Tour Down Under (Austrálie), cca uprostřed je od 1. července Tour de France (překvapivě ve Francii) a posledním závodem je 12. října Tour of Guangxi (Čína). Spousta týmů podepsala nové jezdce, aby zvýšila své šance na úspěch a my níže předkládáme 5 závodníků (3 muži, 2 ženy), kteří by neměli uniknout z našich hledáčků.

 

Jan Hirt (Soudal–QuickStep) Hirt

Dvaatřicetiletý Čech potěšil všechny české fanoušky, když podepsal pro rok 2023 s týmem Soudal–QuickStep. Očekávají, že v sedle svého silničního kola zazáří.

Nicméně i v belgickém týmu musejí být nadšení, že se parta kolem světového šampiona Remco Evenepoela, který na sebe upozornil na Giro d´Italia, rozrostla o tohoto kvalitního jezdce. Hirt je poměrně podceňovaný vrchař a v následující sezóně se může konečně naplno ukázat. Na Giru skončil šestý, ale připsal si i jedno etapové vítězství.

V roce 2017 skončil na Giru na celkovém 12. místě. V dresu Astany Qazaqstan pak skončil na 5. místě na Tour de Suisse 2019 a na 7. místě na Tour of the Alps. Hlavním úkolem českého jezdce bude pomoci Evenepoelovi, aby v květnu ovládl letošní ročník Giro d´Italia.

 

   
CarapazRichard Carapaz (EF Education–EasyPost)

Tím, že stáj EF Education-EasyPost, řízená Jonathanem Vaughtersem, podepsala jezdce kalibru Richarda Carapaze, dala jasně najevo, že míří opravdu vysoko. Tento talent z Ekvádoru je bývalý vítěz Grand Tour – vyhrál Giro d´Italia v roce 2019 a od té doby neustále září na všech třech Grand Tour. Na loňské Vuelte získal tři etapová vítězství a taky vrchařský dres. Opravdu se zdálo, že je zpět ve formě.

Od svých úspěchů v roce 2019 se mu sice nepodařilo vyhrát další Grand Tour, ale na Tour de France i na Vueltě dvakrát skončil na stupních vítězů.

Potom jednadvacetiletý jezdec vyhrál Tour de Suisse a taky získal zlatou medaili na LOH 2021 v Tokiu, čímž na sebe výrazně upozornil a dostal se do merku svých nových amerických zaměstnavatelů.

Protože letošní trasa Tour nahrává právě vrchařům, Carapaz bude pod drobnohledem. Ekvádorec se pokusí EF Education-EasyPost dotáhnout k historicky nejlepšímu výsledku na Grand Tour.

 

  

Dylan van Baarle (Jumbo–Visma) Baarle

Tým Jumbo–Visma získal podpisem s Dylanem van Baarlem zkušeného klasického jezdce, který ještě vylepší už tak hodně silnou formaci jezdců. Zároveň Nizozemec znatelně oslabil svůj předchozí tým Ineos Grenadiers. 

V roce 2022 získal senzační vítězství na Paris-Roubaix, což bylo jeho dosavadním nejlepším výsledkem v kariéře. Vedení Jumbo–Visma se nechalo slyšet, že právě Paříž-Roubaix a ještě Tour de Flanders považuje letos za svou největší příležitost. Cílem je, aby jednička týmu Wout van Aert pomocí svých parťáků včetně Baarleho, ovládl tyto závody.

Kromě toho van Baarle přináší do týmu významné know-how, jak uspět na Tour de France a Grand Tour. Bude klíčovým spojencem dánského šampiona Jonase Vingegaarda, který chce v červenci obhájit titul. Pokud by se cokoliv stalo, Dylan van Baarle by měl v pohodě zaskočit za „zatím“ slavnější parťáky.

 

 

WiebesováLorena Wiebesová (SD Worx)

Po svých úspěších v Team DSM se Wiebesová pro sezónu 2023 přesunula do SD Worx. Nizozemská sprinterka loni dosáhla ohromujících 23 vítězství, a papírově se tak stala jednou z největších favoritek pro následující ročník. Má za sebou 2 vítězství na Tour de France žen a další 2 vítězství na silničním Mistrovství Evropy.

Wiebesová se stala královnou sprintů ženského pelotonu World Tour, za což vděčí taky svým bývalým kolegyním z týmu DSM – Pfeiffer Georgiové nebo Charlotě Koolové.

Je jasné, že v novém týmu bude muset občas ustoupit a ujmout se skromější role. I na tratích, kde v minulosti sama slavila úspěchy. Od jezdkyň, jako jsou Demi Volleringová nebo Lotte Kopecky, zřejmě nemůže očekávat, že by jí dávaly přesnost. Její týmovou oporou tak bude pravděpodobně Barbara Guarischiová.

Wiebesová je typem sprinterky, která má velku šanci uspět i v těch nejnáročnějších sprinetch. Zbytek pelotonu tak musí být na pozoru.

 

 

Silvia Persicová (UAE ADQ)Persicová

Po senzačním přelomovém roce v dresu Valcar-Travel and Service se stala Silvia Persicová akvizicí týmu UAE ADQ.

Skvělá Italka získala v roce 2022 bronzovou medaili na silničním i cyklokrosovém mistrovství světa a celkově obsadila 5. místo na Tour de France žen. Ale jako by jí to nestačilo. Přidala taky etapové vítězství na Ceratizit Challenge na Vueltě a přesun do nového týmu byl na spadnutí.

Její výsledky hovoří jasně – všichni by si na tuto ambiciózní závodnici měli dát pozor. Když podepsala s UAE ADQ, tak manažer Rubens Bertogliati se vyjádřil v tom smyslu, že Persiscová by měla být jedničkou týmu.