Doprava zdarma od 3000 Kč

10 nejlepších bikeparků v ČR s lanovkou (aktualizováno 2024)

Chcete si užít fantastickou jízdu dolů po upravených lesních cestách? Pak lanovkou nahoru a takhle několikrát dokola? Připravili jsme pro vás přehled 10 nejlepších bikeparků v ČR.

V České republice máme to štěstí, že se zde díky přírodním podmínkám nachází spoustu krásných trailů pro milovníky horských kol. Pokud chcete pohodlí, zvolte některý z velkých bikeparků. Dát kolo do kupy nebo se dovybavit můžete na našich prodejnách nebo na e-shopu Moolbike.

Často se jedná o lyžařská centra, kde v létě najdete zázemí pro cyklisty – parkoviště, servis kol, volně dostupné základní nářadí, restaurace a hlavně lanovku, která vás vyveze nahoru. Takové bikeparky jsou vhodné i pro rodiny s dětmi, protože se zde nachází více tras, z nichž si vyberou zkušení milovníci trailů, jejich drahé polovičky i děti.

TOP 10: Nejlepší bikeparky v Česku a na Moravě (aktualizováno 2024):

Bikepark Bílá (okres Frýdek Místek)

Beskydský areál s názvem Single Trails Bílá je vlastně letní jméno střediska SKI areál Bílá. Najdete tu jednosměrné stezky pro terénní cyklisty vybudované v okolí obce Bílá Moravskoslezským krajem. Označené jsou barvami, a to zelenou, modrou, oranžovou a fialovou podle obtížnosti. Děti smí na traily pouze pod dohledem rodičů.

Zelený singletrail je trasa 3 km dlouhá, méně strmá a dominantou je dlouhá dřevěná lávka. Oranžově je značený propojovací singlík kolem řeky Bílé Ostravice. Modrý singletrail je kratší, má 2,1 km a je strmější, jede se více na brzdách a lze ji kombinovat se starou sjezdovou tratí, kde je více technických úseků na kořenech a skoky. Fialová výjezdová trasa vede po lesní zpevněné cestě podél silnice.

Bikepark Dolní Morava (okres Ústí nad Orlicí)

Profesionálně připravený Trail Park Dolní Morava s 30 kilometry trailů různé úrovně pokročilosti nabízí pro každého něco. Stačí naskočit i s kolem na lanovku a u horské chaty Slaměnka se rozhodnout, do jakého dobrodružství se pustíte. Technicky nenáročný Mlýnský trail nebo Selský flow trail potěší úplné začátečníky a rodiny s dětmi a na trase s mírnými boulemi a klopenkami nabídne i nádherné výhledy.

V roce 2024 si areál pro své návštěvníky připravil několik novinek. Otevřel Enduro Trail, rozšířil Selský AirLine a vylepšil Oakley Trail. Právě Oakley je určen pokročilým jezdcům – jedná se o trail s vyššími klopenkami, přejezdy, dropy a skoky s lavicí. Nejprudší a náročný Mamutí trail je vybudovaný pro opravdu zkušené bikery, kteří se mohou těšit na pestrý profil.

Bikepark Ještěd (okres Liberec)

Co si udělat výlet na sever? Zajeďte si do Jeseníků na Ještěd. Bikepark Ještěd nabízí bikerům čtyři tratě různých obtížností. Všechny najdete v těsné blízkosti sedačkové lanovky Skalka, která vás nahoru pohodlně vyveze i s koly v průběhu celé letní sezóny. Bike park Ještěd využívá lanovou dráhu Skalka, tratě vede pod nebo v sousedství lanovky. U dolní stanice lanové dráhy se nachází rovněž hliněný Pump track a občerstvení.

Pro začátečníky nebo ty méně adrenalinu chtivé jezdce je bikerová dráha Turistická, ve které najdete freeridovou stezku doplněnou dřevěnými překážkami. Ta je nejlehčí. Středně těžké dráhy nabízí ještědský areál dvě, obě s názvem La Spaghetta. Na první z nich se bikeři vyřádí na hliněných a dřevěných překážkách, ta s přídomkem II. zahrnuje dřevěné lávky.

Bikepark Klínovec (okres Chomutov)

Na nejvyšším vrcholu Krušných hor začínají traily bikeparku, nebo tedy oficiálně Trail Parku Klínovec. V lesích Jáchymova naleznete 24 km pozvolně klesajících plynulých stezek speciálně navržených pro potěšení z jízdy na horském kole. Stezky jsou odstupňovány do tří úrovní náročnosti a odpovídající obtížnost tak naleznou jak začínající cyklisté, rodiny s dětmi, tak i zkušenější jezdci.

Pro ty nejzdatnější připravil Bikepark a Trail park Klínovec 3,3 km dlouhou sjezdovou trať. Zpět k začátku stezek vás vyveze čtyřsedačková lanová dráha Prima Express. Úplní začátečníci si mohou nejdříve vyzkoušet jízdu přes terénní boule na pump tracku a zlepšovat své dovednosti ve skill centrech na nástupních místech. Oblíbená je lehká stezka Azur a sjezdová trať pro experty. 

Bikepark Lipno (okres Český Krumlov)

Ideální pro rodiny s dětmi a začínající trailisty je ve Skiareálu Lipno nová trať Fun Ride Trail. Fun Ride Trail, který se nachází na Jezerní sjezdovce, je vhodný pro děti od 8 let a musí jezdit pod dohledem rodičů. Jinak Bikepark Lipno nabízí dvě hlavní trasy: 1,8 km dlouhou modrou trať a 1,2 km dlouhou červenou trať, která je obtížnější. Na těchto trasách si můžete užít mnoho klopenek a převýšení 180 metrů. Celkem přes 3000 metrů dobrodružné jízdy v lese a na sjezdovce poskytuje nádherné výhledy na Lipno.

Pohodlnou přepravu zajišťuje čtyřsedačková lanovka, která je vhodná i pro pěší turisty, houbaře a milovníky panoramatických výhledů. Bikepark Lipno disponuje kompletním zázemím přímo u lanovky, včetně bezplatného parkování, půjčovny sjezdových kol a vybavení, a restaurace se sportbarem a terasou. Ať už se rozhodnete využít vlastní kolo, nebo si půjčit některé v místní půjčovně, zábava v Bikeparku Lipno je zaručena.

Bikepark Monínec (okres Příbram)

Bikepark Monínec, nacházející se nedaleko města Sedlec-Prčice na Javorové skále, nabízí unikátní a zábavné tratě pro cyklisty. V horní části sjezdovky najdete klopené zatáčky a několik jednoduchých skoků, které jsou ideální pro horská kola. Hobby trať a flow trail jsou propojeny s funline dráhou a tunelem, což přidává na rozmanitosti a zážitcích z jízdy. 

Variabilita tratí umožňuje jezdcům zvolit si jednodušší sjezdy nebo náročnější úseky s většími skoky, které jsou bezpečně opatřeny dřevěnými přejezdy mezi odrazem a dopadem. Monínec nabízí také tříkilometrovou trať pro nezávodní jezdce a děti, která je bezpečná a vhodná pro méně zkušené cyklisty. Hobby trať a flow trail jsou propojeny s funline dráhou a tunelem, což přináší ještě rychlejší a bezpečnější jízdu.

Bikepark Říčky (okres Rychnov nad Kněžnou)

V Bikeparku Říčky v Orlických horách najdete skvělou sjezdovou trať, která vede po místních sjezdovkách a okolí. Nabízí červený trail o délce 2,1 km, začínající v okolí červené sjezdovky. Ve spodní části trati se nachází technická pasáž, která nadchne především zkušenější jezdce. I začátečníci si mohou užít jízdu díky alternativní trase dojezdu.

Pro skutečné milovníky horské cyklistiky je připravena technická lahůdka v podobě trailu, který je vytvořen z místních přírodních materiálů a svou náročností odpovídá černému trailu. Tento technický trail si opravdu užijete. Pokud nemáte vlastní vybavení, Bikero půjčovna nabízí špičkové sjezdové modely Rocky Mountain a veškerou potřebnou výbavu. Pohodlná lanovka vás a vaše kolo vyveze na vrchol, kde si můžete vybrat trať podle svých zkušeností a preferencí.

Bikepark Špindlerův Mlýn (okres Trutnov)

Ani v Krkonoších samozřejmě nesmí chybět pořádný bikepark. Návštěvníky velmi oblíbený Bike Park ve Špindlerově Mlýně se nachází přímo v areálu Svatý Petr. V létě tady můžete vyzkoušet jednu z celkem šesti tratí, a to včetně tzv. pumptracku. V Bike Parku si přijdou na své jak úplní začátečníci, tak i zkušení bikeři. Stačí si jen vybrat jednu z našich tras. Areál je oblíbený díky své poloze a široké paletě restaurací a dalších možností vyžití.

V areálu najdete kromě krásných přírodních trailů taky 500 metrů dřevěných lávek. Pro vyvezení kol na strat trati lze využít lanovou dráhu Svatý Petr-Pláň. Trať je technicky náročná, vede zčásti po modré sjezdové trati a zčásti okrajem lesa. Špindl Bike Park vznikl v roce 2002, jeho historie sahá až do roku 1998, kdy se zde jel první mezinárodní sjezdový závod.

Bikepark Špičák (okres Klatovy)


Bikepark Špičák se nachází na Šumavě poblíž Železné Rudy. Nepleťte si ho s Tanvaldským Špičákem (níže)! Sport areál Špičák najdete cca 5 km od Rudy směrem na Nýrsko. Užít si můžete také společnou jízdenku s přeshraničním bikeparkem Geisskopf. Bikepark sestává z několika tras s různou obtížností a je v provozu v letním období od poloviny června do poloviny září. Přepravu na vrchol zajišťuje sedačková lanovka, která přepraví vás i vaše kolo. Dolů už sjíždíte na svém kole.

Velkou výhodou je, že v bikeparcích Špičák a Geisskopf můžete jezdit s jednou společnou jízdenkou. V obou Šumavských bikeparkcích můžete zakoupit čtyřdenní jízdenku 3+1. Ta nabízí 3dny ježdění na Špičáku plus jeden den na Geisskopfu. Nebo naopak 3dny Geisskopf a 1 den Špičák. Na této jízdence ušetříte až 14% oproti standardním cenám a navíc po příjezdu do partnerského bikeparku minete pokladnu a jdete rovnou na věc.

Bikepark Tanvaldský Špičák (okres Jablonec nad Nisou)

Bikepark Tanvaldský špičák se nachází v Jizerských horách poblíž obce Tanvald. U nástupní stanice je velké parkoviště s půjčovnou a servisem, takže o vás bude dobře postaráno. Základní stezkou bikeparku je dlouhý modrý flowtrail, k jehož horní polovině je vybudována lehce náročnější červená alternativa. Jedná se o singletraily s upraveným povrchem a pozvolným klesáním, na kterých najdete nemalé množství klopenek a vln.

Aktuálně jsou vybudovány traily – modrý, červený a technický černý - v celkové délce cca 8 km. Traily vedou lesem z vrcholu Špičáku a jsou široké cca 1 m. Při jejich sjíždění budete zdolávat různé klopené zatáčky a terénní nerovnosti. Za zmínku stojí kamenná sekce ve vrchní části červeného trailu, která vede těsně kolem skály. Na černé sekci, která je technická a doporučujeme ji jet pomalu, narazíte například na netradiční rockgarden zatáčku.

Moolbike vám přeje příjemnou jízdu! Dát kolo do kupy nebo se dovybavit můžete na našich prodejnách nebo na e-shopu.