Doprava zdarma od 3000 Kč

Vozíte povinnou výbavu? Bez tohoto nesmíte s kolem do provozu!

Cyklosezóna 2024 se nám rozjíždí a i letos zaplatí stovky cyklistů při namátkových kontrolách pokuty za absenci povinné výbavy. Vyhněte se problémům, dejte svoje kolo do kupy a užívejte si bezpečnou jízdu.

Mimo silnice vaše kolo nemusí mít povinnou výbavu, takže když se jedete projet s horským kolem po trailech nebo v lese, odrazky a světla můžete nechat doma. Ale jakmile se byť na pár vteřin či metrů ocitnete na cestě, stáváte se účastníkem silničního provozu – se všemi povinnostmi. Silniční kolo musí mít povinnou výbavu vždy.

Povinná výbava na kolo je zakotvena ve vyhlášce č. 341/2002 Sb. a obsahuje následující body, které jsme pro vás přepsali do stručnější a jasnější podoby. Všechno koupíte na Moolbike.cz nebo na našich prodejnách Moolbike.

Dvě funkční brzdy

Každé kolo, na kterém jede dospělý cyklista, musí mít dvě funkční a na sobě nezávislé brzdy. Jedná se tedy o přední brzdu a zadní brzdu a nezáleží na tom, jestli jsou to „véčka“ nebo kotoučové brzdy. Tím, že jsou dvě, jste v bezpečí, kdyby jedna z nich selhala.

Říkáte si, jak je to s dětskými koly? Některá dětská kola pro ty nejmenší mají „protišlapnou“ brzdu, která se ovládá zpětným pohybem pedálů, což je dle vyhlášky v pořádku.

Chci brzdy na kolo

 

 

brzdy povinna vybava

Přední bílá odrazka a zadní červená odrazka

Odrazky se starají o vaši bezpečnost, když jedete po silnici, kde je velký provoz. Díky bílé odrazce vás uvidí řidiči aut, kteří jedou v protisměru, a díky červené odrazce zase ti, kteří jedou za vámi. Nezapomeňte, že odrazky musí být umístěné na dobře viditelném místě a musí být čisté.

Podle vyhlášky je možné tyto odrazky nahradit reflexními prvky ve stejných barvách (bílá a červená) na oblečení. Nicméně doporučujeme na kole vozit klasické odrazky a případné cyklistické oblečení s reflexními prvky brát jako bonus směrem k větší bezpečnosti.

Chci odrazky

 

odrazky povinna vybava 

Oranžové odrazky na pedálech a ve výpletech

Přední a zadní odrazkou to nekončí, ještě musíte být dobře vidět z boku. O to se podle vyhlášky starají oranžové odrazky. Ty musí být jednak na pedálech a pak ještě ve výpletech kol. Co se týče výpletů, můžete zvolit klasické odrazky nebo oranžové samolepky či válečky, kterými se aspoň jedna „špice“ (drát) obalí.

I v tomto případě platí, že boční odrazky můžou být nahrazeny oblečením s oranžovými reflexními prvky z boku, ale opět doporučujeme reflexní cyklistické oblečení brát jako bonus – nespoléhat se na něj.

Chci odrazky

 

 

povinna vybava oranzova odrazka

Komponenty bez nebezpečných hran

Tohle je bod, na který se často zapomíná, přitom je ve vyhlášce jasně uveden. Co se tím myslí? Vaše kolo nesmí být v případě kolize nebezpečné ani vám, ani ostatním účastníkům provozu. Proto si zkontrolujte, že na koncích řidítek máte záslepky, že máte pevně uchycené brzdové páčky a že vám nikde nic ostrého netrčí.

V případě pádu můžou udělat nejvíc škody právě chybějící záslepky řídítek. Ta jsou totiž dutá a kdybyste se na ně při pádu nabodli, fungují stejně jako vánoční vykrajovátko na cukroví. Tak na to myslete!

Za snížené viditelnosti – přední bílé světlo, zadní červené světlo

Když je den a hezké počasí, vystačíte si s povinnou výbavou výše. Ale pokud vyrážíte brzy ráno nebo večer nebo za deště/mlhy, povinná výbava je obsáhlejší.

Za snížené viditelnosti musíte mít ještě přední bílé světlo (světlomet) s dostatečným výkonem, které vám osvítí cestu, nebo aspoň bílou blikačku. Vzadu zase při zhoršené viditelnosti musíte vozit červenou blikačku. Ve vyhlášce se taky píše, že tato světla musí být schopna svítit po dobu aspoň 1,5 hodiny. Světla a blikačky na baterky, které koupíte u nás na Moolbike.cz nebo na prodejnách tuto lhůtu splňují.

Chci světla

 

 

povinna vybava světla


A co dál ještě zmínit v souvislosti s povinnou výbavou na kolo? Nezapomeňte, že osoby mladší 18 let musí mít při jízdě na kole v provozu helmu! Dospělí to povinné nemají, ale určitě všem doporučujeme přilbu nosit – každoročně zachrání stovky životů!

Další výbava, kterou doporučujeme vozit

Povinná výbava je pouze první krok k bezpečné jízdě. Vždy existuje určité riziko, že dojde ke karambolu a k méně či více vážným zraněním. Nechceme vás strašit – jen doporučujeme udělat ještě několik kroků směrem k větší bezpečnosti. Co dalšího si můžete pořídit?

Přejeme vám spoustu kilometrů v bezpečí a bez karambolů. Pokud byste potřebovali s čímkoliv poradit, neváhejte nás kontaktovat nebo se stavit na některé z našich prodejen.

Dovybavit se

 




ČTĚTE TAKÉ:
Jak vybrat světla na kolo